USB Bellekler

Hayatımızın son yıllardaki vazgeçilmez ürünlerinden birisi de usb flaş belleklerdir. Çantamızla, cebimizde taşıması kolay bu ufak ürünlere resimler, müzikler videolar veya çalışma yaptığımız dosyaları yükleyip dilediğimiz zaman kullanma şansımız olmaktadır.

Piyasada bir sürü bellek bulma şansımız var. BU yazıda size 16 GB belleklerle alakalı bazı faydalı bilgileri paylaşacağım.

Aldığınız 16GB bellek gerçekten ne kadar büyüklükte hafızaya sahip? Bunu çözebilmek için H2TestW adında ücretsiz bir programı kullanarak test yapabilirsiniz. Windows bilgisayarlarda çalışan bu basit program test ettiği usb belleğe en ufak noktasına kadar dosya yükler ve bunu yaparken de yazma ve okuma hızını da test ederek size gerçek detaylı bir bilgi sunar.

16GB bellek aldınız fakat dosyaları yüklediğiniz halde diğer bir bilgisayara taktığınızda dosyalar bozuk mu görünüyor? Bu durumda UPGRADE bir belleğe sahipsiniz diyebiliriz. Upgrade bellek ne demektir? 1GB bir flaş belleğin sistem dosyasında oynamalar yaparak kendisini istediğiniz bir boyutta göstermesini sağlayabilirsiniz. Elimize gelen bir sürü sorunlu flaş bellekler h2testw sonucunda upgrade bellek oldukları ortaya çıkmıştır.

Piyasada 2TB usb bellek olarak satılan belleklerin gerçek kapasitesi 16GB veya 32GB’ı geçmemektir. (2023 yılı)

16GB belleklerle alakalı yazımıza devam edecek olursak, yazma hızları genel olarak saniyede 5-6MB ve okuma hızları da 19-20MB/sn olmaktadır.

Gelelim 16GB belleklerde kapasitelere; 16GB bir flaş belleğe tam 16GB boyutunda bir dosya atamayacağınızı da bilmenizde fayda var. Çip üreticileri 14GB ila 15,9GB arasında bir sürü üretim yapmaktadırlar. Kapasite arttıkça belleğin fiyatı da artmaktadır. Ülkemiz gibi ucuz ürün arayışında olan ülkeler kapasiteyi epey düşürüp fiyat rekabetini çözmeye çalıştıkları için üreticiler de bir sürü fiyat ve kapasite seçeneği sunmaktadırlar. Bazen de Çin’deki “çip borsası”nda stoklar azalınca, imalat sırasında piyasada bulunabilen çipler ile üretim yapılabilmektedir. Bu konuda da sabit bir kalitede devam edebilmek neredeyse imkansızdır.

A Kalite Çip ne demektir?
Bir bellek aldınız ve bu bellek sorunsuz çalışıyorsa, h2testw ile test edildiğinde kapasitesi doğru gösteriyorsa (Eğer upgrade çip kullanıldıysa h2testw kırmızı hata sayfası ve gerçek kapasite bilgilerini gösterir.), yazma ve okuma hızları da standartlara uyuyorsa o zaman bu çipe A CLASS Chip denilmektedir.

 

H2TestW Programını indirmek isterseniz:
https://h2testw.en.lo4d.com/windows