PD Şarj Nedir?

USB şarj sisteminde son dönemde ismini sık duymaya başladığımız Power Delivery (kısaca PD) nedir?

PD Şarj Cihazı Nedir ve Nasıl Çalışırlar?

PD, daha yüksek şarj hızları sunan birçok cihaz şarj standardından yalnızca biridir, ancak en hızlı şarjı elde etmek için teknolojiyi destekleyen daha fazla şarj cihazı ve cihazla evrensel bir standart haline gelmektedir. 

PD ne anlama geliyor?

PD, Güç Dağıtımı anlamına gelir. Belirli cihazlara daha yüksek watt gücü sağlayan bir tür hızlı şarj teknolojisidir. Bu, bu cihazların diğer şarj teknolojisi türlerini kullanırken olduğundan çok daha hızlı şarj olduğu anlamına gelir.

PD nasıl çalışır?

Güç Dağıtımı, cihazınıza şarj cihazından aktarılan güç miktarını artırarak çalışır. Örneğin, çoğu standart şarj cihazı yalnızca 5W sağlar. Ancak, bir iPhone 18W güç alabilir. Bir PD şarj cihazı bu yetenekten yararlanacak ve şarj süresini çok daha hızlı hale getirecek olan tam 18 W gücü sağlayacaktır.

Teknoloji geliştikçe hızları artan birkaç farklı PD versiyonu vardır. Çoğu PD şarj cihazı maksimum 100 W güç sağlayabilir, ancak en son PD yinelemesi 240 W’a kadar sağlayabilir. PD’nin tüm sürümleri, takılı olduğu aygıtın ne kadar gücü tolere edebileceğini belirlemek için bir çip kullanır. Şarj cihazı daha sonra, çok fazla güç sağlamadan maksimum miktarı iletmek için ne kadar güç iletileceğini ayarlayacaktır.

Normal şarja kıyasla PD ne kadar hızlıdır?

Genel bir kural olarak, PD şarjı akıllı telefonlar ve tabletler için %70 daha hızlı olabilir. Ancak, tam hız cihazlar arasında değişiklik gösterecektir. Örneğin, iPhone 14 Pro Max’in bir PD şarj cihazı kullanılarak tamamen şarj olması yaklaşık 110 dakika sürer. Yaygın olan 5W şarj cihazıyla bu süre daha da uzar.

Bir iPhone X’in, o modelle birlikte kutuda gelen şarj cihazı olan 5W’lık bir şarj cihazıyla %0’dan %50’ye şarj olması yaklaşık bir buçuk saat sürer. Ancak PD şarjı, iPhone X’i yalnızca 30 dakikada %0’dan %50’ye çıkarabilir. 5W şarj cihazıyla bir iPhone X’te tam şarja ulaşmak üç saatten fazla sürer, ancak bir PD şarj cihazıyla bu sadece iki saat sürer.

PD’nin faydaları nelerdir?

Açıkçası, PD’nin en büyük yararı, cihazlarınızı geleneksel şarjdan çok daha hızlı şarj edebilmesidir. Bu, cihazınızın açılıp tekrar elinize geçmesi için uzun süre beklemeniz gerekmediği anlamına gelir. Bu aynı zamanda, yalnızca küçük bir zaman pencereniz varsa, cihazınıza hızlı bir güç takviyesi sağlayabileceğiniz anlamına gelir; bu, sizi günü geçirmeye yetecek kadar meyve suyuna sahip olmakla, siz çalışırken gücün bitmesi arasındaki fark anlamına gelebilir. yeniden çıktı.

Ancak PD’nin tek avantajı bu değil. Geçmişte, telefonunuzdan dizüstü bilgisayarınıza bir kablo bağladığınızda, güç yalnızca bir yönde akabiliyordu. Şimdi, PD kablolarıyla güç her iki yönde de çalışabilir. Yani teknik olarak dizüstü bilgisayarınızı telefonunuzla şarj edebilirsiniz.

PD’nin diğer bir avantajı da, teknolojiye dahil edilmiş güvenlik özelliklerine sahip olmasıdır, bu nedenle cihazınız asla aşırı şarj olmaz. Yalnızca her aygıtın ihtiyaç duyduğu güç miktarını sağlayacak ve prize takılı olan her şeye otomatik olarak uyum sağlayacaktır. Bu, yerleşik güvenlik özellikleri aşırı ısınmayı önleyeceğinden, hassas devreler ve bileşenler zarar görmeyeceğinden, PD kullanırken cihazlarınızın ve pillerinin güvende olacağı anlamına gelir.

PD kablosuz şarj ile kullanılabilir mi?

Hayır – PD yalnızca kablolu şarj yoluyla kullanılabilir. PD, gerekli gücü sağlamak için her ikisi de PD’yi destekleyen bir kablo ve şarj cihazı gerektiren bir şarj standardıdır.

PD ve USB-C

PD kabloları en az bir konnektörün USB-C olmasını gerektirir – bazı kablolar USB-C – USB-C olurken, bazı Apple cihazları için kablolar USB-C – Lightning gerektirir. USB-C en son teknolojiyi kullanır ve PD düşünülerek tasarlanmıştır ve bu nedenle PD ile birlikte gelen yüksek hızları ve yüksek güç seviyelerini işlemek için gerekli kuruluma sahiptir. Bileşenler aşırı ısınmayacak şekilde yapılmıştır ve hem kullanıcıyı hem de cihazını korumak için güvenlik özellikleri standart olarak dahil edilmiştir.

Öte yandan, USB-A ilk olarak 25 yıl önce oluşturuldu. Şu anda, cihazlar arasında çok daha düşük güç seviyeleri iletiliyordu. Bu nedenle USB-A, PD’yi ve daha yüksek güç seviyelerini destekleyemez. Cihazlarınızı bir USB-A konektörüyle şarj etmek, daha yavaş şarj hızlarına neden olur.

Bununla birlikte, teknoloji geliştikçe, USB-C kablo konektörleri için standart hale geliyor. USB-C daha yaygın hale geldikçe, PD’yi de destekleyebilen daha fazla cihaz ve standart olarak PD’ye sahip daha fazla şarj cihazı ve şarj aksesuarı görmemiz muhtemeldir.

Her cihaz PD’yi destekliyor mu?

Hayır, her cihaz PD’yi desteklemez. PD’yi düzgün bir şekilde kullanmak için, onu destekleyen bir cihaza, ayrıca onu iletebilecek bir şarj cihazına ve bir şarj kablosuna ihtiyacınız olacaktır.

Akıllı telefonlar, tabletler, sabit sürücüler, kulaklıklar, kameralar ve dizüstü bilgisayarlar dahil olmak üzere PD’yi destekleyen birçok cihaz türü vardır. Apple, Google, Samsung ve diğer bazı Android markalarının çoğu modern akıllı telefonunun tümü PD’yi destekler ve doğru şarj aksesuarları kullanıldığında hızlı bir şekilde şarj edilebilir.

Her cihaz türü farklı miktarda güç gerektirecektir. Doğru PD şarj aksesuarı, her cihaz için gerekli gücü sağlayabilecektir. Örneğin, bir dizüstü bilgisayarın 29 W ile 100 W arasında güce ihtiyacı olacaktır. Bir tabletin 18W ile 30W arasında, bir akıllı telefonun ise 18W ile 45W arasında olması gerekir. 18W ile 25W arasında güç alabilen uyumlu güç bankalarınızı şarj etmek için PD’yi de kullanabilirsiniz.